GY.I.K.

Gyakran ismételt kérdések
(folyamatos bővítés, fejlesztés alatt)
Előfeltételezések (kutatói tapasztalatok, személyes élmények alapján):
véleményünk szerint a víz nem csupán H2O, hanem egy olyan intelligens élő lény, amely képes megújulni, újjászületni – ha nem így lenne, az emberiség már régen kipusztult volna. Napjainkban önregeneráló teljesítőképességének határán van, így minden lehető eszközzel segítenünk kell, hogy újraéledhessen.

Mi az az “Isten malma” – a mi fogalmazásunk szerint?
A víznemesítés során azt az imploziós eljárást nevezzük így, amelyben két – ellenkező irányú vízörvény dolgozik egyetlen – egyik végén – zárt csőben úgy, hogy az örvények forgástengelye azonos. A cső aljában villanymotor által meghajtott egy tárcsa forog, amely a beszippantja a körülötte lévő vizet, így az a cső közepén egy befelé tekeredő örvényben halad. A cső aljára érve – mivel nem tud másfelé menni – forgásirányt vált és elindul kifelé, a cső belső fala mentén. A befelé és a kifelé haladó vízörvény találkozásánál súrlódás jön létre, amely atomjaira szedi, majd újra összerakja a vizet. Eközben a víz kidobja magából mindazon oldott anyagot, amit nem akar magában megtartani. Azt, hogy hová lesz ill. mivé alakul át az anyag, nem tudjuk, de ha valakinek van kedve ez irányban kutatni: szabad a pálya, szívesen fogadjuk a visszajelzéseket. Mivel a folyamat az iskolában tanított anyag- és energiamegmaradás elvével nem magyarázható, az előbb említett elvet vallók jelentkezését is szívesen várjuk, természetesen az ő mérési eredményeiket is örömmel fogadjuk. A tény az, hogy pl. a klór és a vízkő jól érezhetően eltűnik a vízből.

Mik a mini-Wava ideális működési feltételei?
A működtetéssel kapcsolatban feltétlenül tisztában kell lenni azzal, hogy

 • a Wava jelenlegi kialakításában kizárólag csak víz alatt tud működni (a meghajtómotorja egy 20 W-os kertitó-/szökőkútszivattyú) – vagyis semmilyen körülmények között sem szabad szárazon működtetni (a víz gondoskodik a hűtéséről)
 • az örvénykeltő csőnek feltétlenül függőlegesen/ferdén, a nyílásával felfelé kell állnia, hogy kikapcsolt állapotban eltávozhassanak a légbuborékok.
 • a felfüggesztést célszerű úgy kell kialakítani, hogy a motor ne érjen a víztartály falához, különben működés közben nem kívánatos rezgések léphetnek fel.
  a működés/nyugalmi fázis közötti arányt tapasztalati úton kell meghatározni, és eszerint kell beállítani a a motor működését szabályozó időkapcsoló órát.
 • A nyugalmi időszakra is szükség van, mert eközben távozhatnak a vízből kiváló levegőbuborékok. A működési szakasznak mindig hosszabbnak kell lennie, mint a nyugalmi szakasznak (pl. 2 óra üzemelés, 1 óra szünet). Üres tartály/tároló felöltése után intenzívebb a levegőkiválás, így többször is lehet rövid szünetet tartani, hogy a buborékok gyorsabban távozhassanak. Az örvénykeltő csőben kiváló buborékokat minél előbb hagyni kell távozni, mert amíg benne vannak a csőben, csökkentik az örvény működésének hatékonyságát.
 • a víz nemesítését kevés hozzáadott étkezési szódabikarbóna (NaHCO3) és asztali só (NaCl, vagyis természetes eredetű – mindenféle adaléktól, “csomósodásgátlótól” mentes, nem pedig élelmiszerként árult ipari melléktermék, esetenként ráadásul káliummal manipulált – nátrium-klorid) is katalizálni tudja  (pl. 60 liter vízhez 2 kávéskanál szódabikarbóna és egy kávéskanál asztali só).

Egyéb tudnivalók:

 • a víz hőmérséklete ideális esetben: +4°C
 • a víztartálynak/-tárolónak lehetőleg sötétnek vagy fényt át nem eresztő anyagúnak kell lennie (ha nem ilyen, akkor le lehet takarni/be lehet burkolni egy sötét anyaggal/alufóliával.
 • a tartályt lehetőleg minél távolabb kell felállítani az elektroszmog-forrásoktól (mikrohullámú sütő, telefonadók, WLAN-routerek, stb.)
 • a tartályt lehetőleg minél távolabb kell felállítani a sugárzó hőforrásoktól (fűtőtestektől, padlófűtéstől, napsugárzástól, stb.)
 • a vízben nem lehetnek lebegő szilárd (pl. apró kavicsok) vagy szálas anyagok (pl. fűszálak, stb), amelyek megakaszthatják vagy károsíthatják a forgórészt.
 • a tűzzel kezelt vas (nem rozsdamentes ill. mágnesezhető anyagú) alkatrészeket (pl. csavarok, szegek, stb.) feltétlenül távol kell tartani a víztől, mert az ilyen vas és a víz “ellenségként” viselkednek egymással szemben.
 • mivel minden víz egyformán H2O  – és ugyanakkor a lelőhelyétől függően különböző is (a természetétől és az előzetes kezelésétől is függően) -, a működési idők / nyugalmi fázisok hosszát ill. arányát tapasztalati úton kell meghatározni, nincsenek kötött szabályok.

Mi az az implozió?
A természetkutató Viktor Schauberger szerint a természet ős-mozgása, amely mindenképpen örvénylő mozgással történik. Az örvénylés közben a mozgó anyag (folyadék vagy levegő folyadék) lehűl. Az implozió mindig szívóhatással jár együtt, miközben az örvénylő anyag összehúzódik és lehűl.
A kislexikon definíciója szerint: az anyagi test robbanásszerűen gyors térfogatcsökkenése, összeomlása.

Mi a különbség az implozió és az explozió között?
Az implozióval szemben az explozió esetén a hatóerők robbanásszerűen kifelé irányulnak, hasonlóan egy bombához, vagy pl. ahogyan egy robbanómotor hengerében felrobban az üzemanyag.
Az örvénylő, forgó mozgás az explozió esetén a forgástengelytől kifelé irányul, mint pl. egy centrifugánál, implozió esetén pedig a forgó mozgással az anyag befelé, a forgástengely felé örvénylik, mint pl. amikor egy medencéből/tartályból a víz lefelé örvénylik a lefolyónyíláson keresztül.
Az explozió mindig a készülék vagy a médium felhevülésével/felforrósodásával jár.
Ha azonban imploziós területen vagyunk, akkor mi, ill. a készülékek többnyire rendkívül  halkan és abszolút természetes úton működik. A víznemesítés, ahogyan azt Viktor Schauberger is leírta, teljesen természetes úton történik, így emiatt nem is árthat az embernek vagy a természetnek.
Ennek az a titka, hogy olyan “gépet” kell fejleszteni, amelyben a “szívás és nyomás egyszerre, egyetlen közös forgástengely mentén” jön létre. A szívóhatásnak azonban mindig túlsúlyban kell lennie.
Mit is mondott Schauberger? “Die Natur erst kapieren und dann kopieren.” – vagyis először meg kell érteni, majd ezután csak le kell másolni a természetet.

Mi kell ahhoz – Viktor Schauberger szerint – hogy a víz egészséges maradhasson?

 • sötétség (a vizet óvni kell a napsugárzástól/fénytől, semmi esetre sem szabad UV-lámpával vagy más sugárzással kezelni!)
 • hideg (ideális esetben  +4°C)
 • mozgás
 • ellenfeszültségű fémek (pl. cink és réz)

A Wava és a mini-Wava esetén a készülék kialakítása miatt ez utóbbi két feltétel mindenképpen teljesül, a fenti két feltétel pedig adott esetben az adott helyszínen teljesíthető.
Természetes körülmények között a fenti 4 feltétel minden további nélkül  teljesül, hiszen a párolgó vízből keletkező felhőkből hulló eső jó része a föld belsejébe  bújik, ahol barlangokon, alagutakon, csatornákon keresztül vándorol – sokszor heteken, hónapokon, éveken keresztül – vagy még hosszabb ideig – és ha megérett, újra a felszínre kerül a forrásokon keresztül (akár a hegyekben, akár barlangok, tavak vagy folyók medrében, kívülről láthatatlanul). Föld alatti vándorlása közben sötétség és hideg van, a víz mozgásban van, a föld alatti fémtelérek között bujdokolva pedig megkapja azt a közel 1 V-os egyenfeszültséget, amely az egészségben maradásához szükséges.

Használhatom-e a mini-Wava-t a kútvizem nemesítéséhez?
Igen, a mini-Wava ideálisan használható ehhez is, hiszen még fúrt kút esetén is éppen belefér egy Ø 125 mm-es műanyagcsőbe. A működtetéskor mindenképpen ügyelni kell a működési feltételek betartására (pl. nem működhet szárazon, időt/szünetet kell hagyni a légbuborékok távozására (elegendő vízoszlopnak kell lennie az örvénykeltő cső nyílása felett, hogy ne tudjon levegőt beszívni), a vízben lehetőleg ne legyenek lebegő szilárd anyagok, stb.).

Túl kemény az otthoni vizem (8 nk° érték felett) – ilyen esetben is segíthet az imploziós technika?
Természetesen igen, hiszen az “Isten malma” képes ezt is átalakítani. A víz keménységétől függetlenül a víznemesítő berendezések mindenképpen pozitívan hatnak a víz tulajdonságaira.

Kútvizünkben a labormérések szerint túl sok az oldott mangán/vas/nitrát/nitrit/arzén/ stb. -tartalom. Mit tehetek vele?
Tapasztalataink szerint a Wava ezen is képes segíteni, a benne működő “Isten malma” képes “kiőrölni” belőle mindazon anyagot, amelye(ke)t a víz nem akar magában megtartani. Erre nincs és nem is lehet egyértelmű “receptet” adni, hiszen minden víz más és más, egyedi, éppen úgy, mint a növényeknél vagy embereknél. Kísérletezni kell vele, milyen működési idő/szünet arány lehet ideális – de mindenképpen pozitív javulás érhető el vele.

Kis biotop van az otthonunkban, amely állandóan bealgásodik. Mit használhatok hozzá, ha vegyszermentesen szeretném helyreállítani a vizét?
A tó vízmennyiségétől függően:

 • kb. 500 m3-ig -> vízesés-berendezés (pozitív visszajelzést kaptunk: 1 hónap alatt egy kb. 450 m3-es, mezőgazdasági művelésű területekkel körbevett tó esetén az elalgásodott, bűzlő tó annyira kitisztult vegyszerek használata nélkül is, hogy 3…5 mélységben is látható a tófenék kavicsos aljzata)
 • kb. 450 m3 felett -> tóforrás használata ajánlott

Nagyobb halastavam vizét szeretném algamentesíteni. Mit tehetek ennek érdekében?
Mindenképpen gondoskodni kell a víz állandó mozgásáról/mozgatásáról. Használjon tóforrást + mesterséges szigetet, ültessen nagyobb levelű vízinövényeket a tóba, pl. tengeri liliomot) + mindezekkel párhuzamosan használhat vízesés-berendezést is, ez tovább növelheti a hatékonyságot. A mesterséges sziget egy olyan olcsó lehetőség, amelyet néhány összeerősített hordóból vagy farönkből is elkészíthető, a tetejére pedig pl. növényeket lehet ültetni. Működési elve: a mesterséges sziget árnyékot vet az alatta lévő vízre, ahol az emiatt  lehűl, és a magától lefelé áramlik – az alapfeltételek közül a sötétség és a mozgás feltételeit teljesülnek. Célszerű a tó partjára nagy árnyékot vető fákat ültetni.

Mikor kell megtisztítanom a Wava-t?
Nincs rá szigorú szabály, pl. ha túl sok vízkő rakódott rá.

Hogyan kell karbantartanom a készülékeimet?

Természetes kopás/elhasználódás esetén -> ki kell cserélni/pótolni kell a cinklemezt vagy cinkdrótot a mini-Wava-nál (annak elhasználódása után)
előbb távolítsa el a készülékről a cink- vagy rézelemeket, majd tegye a készüléket pl. 10 vagy 20 %-os konyhai ecettel a teli edénybe és várjon addig, amíg a rárakódott vízkő fel nem oldódik ill. kézzel könnyen eltávolítható lesz. Ezután öblítse le a készüléket tiszta vízzel és szerelje vissza rá a cink- és rézalkatrészeket.

Furcsa zajok hallhatók a víztartályból, amelyben a (mini-)Wava működik. Mitől lehet ez?

 • valószínűleg légbuborékok vannak az örvénykeltő csőben -> kapcsolja ki/húzza ki a hálózatból a készüléket, hogy távozhassanak a csőből a buborékok, majd helyezze újra üzembe a készüléket.
 • ha a víztároló nem zárt, hanem pl. esővizet kezel, akkor előfordulhat, hogy szilárd anyagú szennyeződések (pl. levelek, fadarabok, stb.) kerülnek az örvénykeltő csőbe, és zavarják a rotor/tárcsa működését. Ilyen esetben előbb áramtalanítsa a berendezést, tisztítsa meg és így helyezze újból üzembe.

Mennyi a víz optimális oxigéntartalma?
Schauberger véleménye szerint – amely ellentmond a manapság annyira propagált “oxigénvíz” és más, dúsított oxigéntartalmú vizek elméletével – legfeljebb 4%, hiszen az oxigén erős redukálószer, így hosszabb távon kockázatos a dúsított oxigéntartalmú víz fogyasztása.

Hol használhatom még az imploziós víznemesítő berendezésemet?
Gyakorlatilag a mindennapi élet minden olyan területén – ill. ipari területen is -, ahol vizet használunk (a teljesség igénye nélkül) pl.

 • akvaristák;
 • állattenyésztő telepek;
 • babafelszerelés-boltok;
 • bioboltok;
 • borászatok;
 • családi házak / társasházak;
 • élelmiszeripari üzemek;
 • halastavak / haltenyészetek;
 • kertészetek;
 • kertitó-építők; uszoda- ill. medenceépítők/-üzemeltetők;
 • konzervüzemek;
 • kórházak (uszoda + konyha);
 • közintézmények üzemi konyhái: bölcsődék / óvodák / iskolák;
 • központifűtés-rendszerek építésekor (a lágy víz miatt kb. 5 … 10 %-kal kedvezőbb fűtési jellemzők várhatók);
 • mosodák;
 • pékségek;
 • szállodák (uszoda + konyha);
 • tejüzemek;
 • vágóhidak;
 • (ásvány)vízpalackozók;
 • stb.