Kepiszkóp

A másik feltaláló, akit még szintén ismerhettem, Kalocsai István (1924-2011) építészmérnök-kutató volt,  aki Nyíregyházán élt és alkotott, hosszas kísérletezés után olyan objektívrendszert és hozzá kapcsolódó vetítőt fejlesztett ki, amellyel teljes 360°-os körfelvételt lehet készíteni – egyetlen objektívvel.

Ezzel pl. a Feszty-körkép is egyetlen vetítővel is kivetíthető egy hengerpalástra, vagy – elméletem szerint – az ezzel az objektívvel készült filmek egy planetárium félgömb kupolájára is kivetíthetők,
így tényleg úgy érezheti magát a néző, mintha az események középpontjában lenne.

Olyasmi lehet, mint egy – általam eddig még nem látott IMAX-vetítés, csak ez tényleg körvetítős, és nem sokobjektíves, csak egy lencserendszerrel dolgozik. Cikkek is jelentek meg erről még a 1985-ben és 1986-ban a Delta c. ismeretterjesztő havilapban, a Foto-ban, ill. a nyíregyházi Kelet-Magyarország című helyi újságban.

Még a tervezett világkiállítás előtt elképzeltem, milyen filmeket lehetne ezzel a módszerrel forgatni pl. egy száloptikával egy hangyabolyba bújva –  ahol a vetítéskor én érezhetem magam hangyának az igazi hangyákhoz képest -; száloptikával egy óramű belsejében; léghajóval a hortobágyi/szilvásváradi ménes felett; magyar várak madártávlatból;  őskori- ókori és középkori életképek és jelenetek; útifilmek és természetfilmek, stb. – vagyis olyan helyek bemutatása, ahová a városi ember – vagy pl. egy gyerek, időskorú vagy mozgássérült – a hely veszélyessége miatt nem is juthat el.
http://www.tiszamozi.hu/01MAIN_PAGE/ang/menus/2005/ListofEntries.asp
http://www.tiszamozi.hu/01MAIN_PAGE/ang/menus/2005/files/Filmszemle2005.pdf
http://www.inventor.hu/vgen/vgen2/kalocsai/kalocsai.htm

Az 1990-es évek elején bekövetkező változások a föld színével tették egyenlővé az évtizedekig magas technikai szinten dolgozó MOM-ot és mindazon vállalkozást és pénzforrást, akik elkészítették volna a mindenki által megfizethető és megvásárolható körképkészítő optikai rendszereket.
A Kalocsai-féle körképes vetítőről: 2004-ben a budapesti találmányi kiállításon láttam egy bemutató darabot belőle, de sajnos az sem került a nagyközönség elé. Nekem az annak idején (1986-87-ben kapható), papírból kivágható és összeragasztható “K-Episzkóp” tetszett a legjobban, ennek beszkennelt változata innen is letölthető (kinyomtatható-kivágható és összeragasztható).

Ennek egyik fő eleme a kör alapú, az alapsíkjára merőleges tengelyű (vagyis szabályos, egyenes) kúpból kimetszett kúpszelet, amelynek tükröző fóliával bevont palástja alatt megelevenedik az egyébként torz képet mutató papírkép,  visszanyeri az eredeti állását, szinte térhatásúvá válik!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük